Direct naar de inhoud
Logo
Jean Monnet Huis
01-jean-monnet-sa-vie

Zijn leven

Jean Monnet werd in 1888 geboren in Cognac, in het Franse departement Charente. Omdat hij uit een familie van wijnbouwers kwam, zag hij als kind voortdurend buitenlandse klanten komen en gaan.

Toen hij 16 jaar was, stapte hij in de familiezaak. Zo kreeg hij de kans om veel te reizen: eerst naar Londen, om het vak van handelaar te leren, en daarna naar Canada, de Verenigde Staten, Rusland en Egypte, om de cognac van de coöperatieve onderneming “J.G. Monnet & Co” te verkopen.

2-jean-monnet-sa-vie-chuttes-niagara_0
3-jean-monnet-sa-vie-ligue-des-nations_0
4-jean-monnet-sa-vie-drapeau-navire_0

Jean Monnet kon in 1908 om gezondheidsredenen zijn dienstplicht niet vervullen. Bij de algemene mobilisatie in 1914 werd hij dan ook niet opgeroepen, maar hij wilde wel zijn bijdrage leveren in oorlogstijd.

Toen hij nog maar 26 was, slaagde hij er tot verbazing van zijn omgeving in een ontmoeting te regelen met René Viviani, voorzitter van de ministerraad, om zijn visie te geven op de oorlogsbevoorrading.

layer_1914_0

Daarop stuurde de Franse regering hem naar Londen, waar hij Frans-Britse samenwerking tot stand bracht om gezamenlijk de bevoorrading en het vervoer over zee te beheren.

Dankzij zijn succesvolle optreden tijdens WO I werd hij bekend bij de toenmalige politici. Hij werd in 1919 benoemd tot adjunct-secretaris-generaal van de Volkenbond, een functie die hij tot in 1923 bekleedde.

Daarop stuurde de Franse regering hem naar Londen, waar hij Frans-Britse samenwerking tot stand bracht om gezamenlijk de bevoorrading en het vervoer over zee te beheren.

6-jean-monnet-sa-vie-algerie_0

Aan het begin van WO II kwam Monnet met een gedurfd voorstel: een Frans-Britse Unie om de oprukkende Duitse troepen van Hitler te stuiten. Op dat ogenblik was het al te laat: een paar weken nadien tekende maarschalk Pétain de wapenstilstand.

Jean Monnet wees het collaborerende Vichyregime af. Hij bood de Britse en de Amerikaanse regering zijn diensten aan om de strijd tegen de fascistische regimes voort te zetten.

In 1943 werd hij aangesteld als lid van het Frans Comité voor Nationale Bevrijding (CFLN) in Algiers. 

07-jean-monnet0sa-vie-paris

Kort na WO II droeg generaal de Gaulle Jean Monnet op een herstelplan voor Frankrijk op te stellen om de ineenstorting van de economie tegen te houden.

Chronologie

 1. 9 november 1888
  geboren te Cognac, in een familie van handelaren in cognac
 2. 1904-1908
  Opleiding en reizen naar het buitenland voor het familiebedrijf
 3. 1916
  Oprichting van het Intergeallieerd Comité voor vervoer en bevoorrading over zee (Londen)
 4. 1919-1923
  Adjunct-secretaris-generaal van de Volkenbond
 5. 1939
  Voorzitter van de Frans-Britse coördinatiecommissie voor middelen van de geallieerden
 6. 1941
  Adviseur van president Roosevelt: draagt bij aan de uitvoering van het “Overwinningsprogramma”, dat van de Verenigde Staten het “arsenaal van de democratie” moest maken
 7. 1943
  Lid van het CFLN in Algiers
 8. 1950
  Redactie van de Schumanverklaring
 9. 1951
  Ondertekening Verdrag tot oprichting van de EGKS, waarvan Monnet de Hoge Autoriteit voorzit
 10. 1955
  Oprichting actiecomité voor de Verenigde Staten van Europa
 11. 1976
  Monnet trekt zich terug in Houjarray en schrijft er zijn Memoires
 12. 1979
  Overlijden en begrafenis op het kerkhof van Bazoches sur Guyonne (Yvelines)
 13. 9 november 1988
  Overbrenging van de as van Jean Monnet naar het Pantheon (Parijs)