Direct naar de inhoud
Logo
Jean Monnet Huis
Jean Monnet House map

Een oude hoeve in het departement Yvelines, die bepalend is geweest voor de toekomst van Europa

Jean Monnet heeft dit huis in het gehucht Houjarray gekocht in 1945, toen hij na zijn terugkeer uit de VS in openbare dienst trad in Parijs.

Hij had de gewoonte om zich in de natuur te bezinnen en ’s morgens vroeg te gaan wandelen in het bos. Dit bekoorlijke, schilderachtige huisje leende zich hier uitstekend voor en was bovendien goed gelegen. Het interieur straalt eenvoud en hartelijkheid uit en paste dan ook goed bij Jean Monnet.

In dit huis met het rieten dak heeft hij met de hoogste leiders van zijn tijd over de toekomst van Europa gesproken. Hier heeft hij met zijn medewerkers eind april 1950 de historische verklaring van Robert Schuman opgesteld.

Schuman was minister van Buitenlandse Zaken en richtte zich op 9 mei in een toespraak tot Europa. Daarin stelde hij voor de EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) op te richten, waarmee hij de grondslag legde voor de eerste Europese Gemeenschap.

In dit huisje kreeg het gezin Monnet ’s zondags geregeld vrienden op bezoek. Ze genoten van de gesprekken bij het haardvuur of in de schaduw van de hoge bomen.

Jean Monnet is op 16 maart 1979 in zijn huis overleden.

Zijn dochter Marianne en zijn naaste medewerkers hadden de wens dat de gezinswoning van Jean Monnet zou worden opengesteld voor het grote publiek, en in het bijzonder voor jongeren. Vanuit die inspiratie heeft het Europees Parlement, dat sinds 1982 eigenaar is van dit domein, er een gedenkplaats van gemaakt waar bezoekers welkom zijn.

Zo is dit huis de ideale plek geworden om meer te weten te komen over de Europese integratie en om het leven en werk te leren kennen van een van de architecten van het huidige Europa.

De permanente tentoonstelling is in 2019 volledig gerenoveerd. Bezoekers kunnen hier de woon- en werkomgeving van Jean Monnet ontdekken en vertoeven op de plek waar de gedachte van een verenigd Europa voor het eerst gestalte begon te krijgen.