Direct naar de inhoud
Logo
Jean Monnet Huis
Jean Monnet House overall

Het huis/museum

In deze eenvoudige, aangename woning heeft Jean Monnet het grootste deel van zijn leven na WO II doorgebracht en zijn heel wat projecten ontwikkeld die van essentieel belang zijn geweest voor de toekomst van Frankrijk en Europa. Jean Monnet kon hier buiten de jachtige hoofdstad in stilte werken aan zijn visie voor vrede en eenheid in Europa.

Benedenverdieping

Jean Monnet House ground floor

In de historische vertrekken (woonkamer, eetkamer en slaapkamer) op de begane grond kunt u als het ware terugkeren naar het verleden.

In uw eigen tempo kunt u dit gedeelte van het huis en de hier aanwezige voorwerpen, foto’s, schilderijen en archiefdocumenten bezichtigen. U krijgt uitleg via een audiogids (in drie talen: Frans, Engels of Duits) en enkele korte beschrijvingen. Op de eerste verdieping kunt u bovendien een documentaire bekijken.

Saloon telephone
Woonkamer

Hier voerde Jean Monnet telefoongesprekken met prominenten over de hele wereld. Heel wat foto’s tonen hem in gesprek: met John Fitzgerald Kennedy, Konrad Adenauer, Harold Macmillan en anderen.

In verschillende kamers van het huis stond een telefoon, wat heel ongebruikelijk was in die tijd. Silvia, de echtgenote van Jean Monnet, hield van schilderen. De olieverfschilderijen die u hier kunt zien, zijn van haar hand.

Overview Jean Monnet House diner room
Eetkamer

Jean Monnet en zijn gezin ontvingen thuis aan tafel vaak beroemde gasten of medewerkers. Verscheidene prominente politici waren hier te gast voor het diner: onder meer de Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman, de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower.

Jean Monnet House Permanent exhibition
slaapkamer

Deze kamer bevindt zich op de benedenverdieping. Dat was handig voor Jean Monnet, die elke morgen vroeg uit huis ging voor een lange wandeling. Dit vertrek biedt een prachtig uitzicht op het omliggende platteland, dat Jean Monnet zo na aan het hart lag. Hier vond hij inspiratie toen hij na zijn pensionering zijn memoires aan het schrijven was.

Eerste verdieping

Jean Monnet House First floor

Vroeger waren hier de kamers van de meisjes en van de gasten. Nu vindt u hier een interactieve tentoonstelling over leven en werk van Jean Monnet.