Direct naar de inhoud
Logo
Jean Monnet Huis

De grondleggers van de Europese eenheid en de strijd voor een rechtstreeks gekozen Europees Parlement

Na de Tweede Wereldoorlog heerste het gevoel dat de vrede en democratie grotendeels waren ingestort omdat het tijdens het interbellum niet was gelukt om Europese eenheid tot stand te brengen. Door in 1950 de Schuman-verklaring op te stellen, vond Jean Monnet een manier om het lot van vrede, democratie en Europese eenheid met elkaar te verbinden. Bovendien legde Monnet niet alleen de basis voor een technocratisch Europa; hij zette zich ook tientallen jaren lang onvermoeibaar in voor de democratisering van de Europese instellingen, door te pleiten voor rechtstreekse verkiezingen voor het Europees Parlement.

Hij deed dit werk voornamelijk via zijn Actiecomité voor de Verenigde Staten van Europa. Het streven naar vrede leidde uiteindelijk tot het meest ambitieuze democratische project ter wereld: supranationale verkiezingen in Europa. Sinds 1979 hebben rechtstreekse democratische verkiezingen voor het Europees Parlement het lot van ons continent bepaald, dankzij de participatie van de bevolking en de uitbreiding van de institutionele bevoegdheden van het Parlement.

Medaille van Louise Weiss.
Medaille van Louise Weiss door Isabel de Selva.
Ville de Saverne / Musée du Château des Rohan
Eerste pagina van de Schuman-verklaring
Eerste pagina van de Schuman-verklaring. Met deze tekst werd het pad geëffend voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en werden de eerste concrete stappen gezet in de richting van Europese eenheid.
Reproductie van de Fondation Jean Monnet pour l’Europe, Lausanne, Zwitserland
Portret van Konrad Adenauer met handtekening opgedragen aan Jean Monnet
Portret van Konrad Adenauer met handtekening opgedragen aan Jean Monnet. Persoonlijke banden tussen de Europese grondleggers creëerden een klimaat van vertrouwen dat de Europese eenheid mogelijk maakte.
Jean Monnet House, Bazoches-sur-Guyonne, Frankrijk
Medaille en diploma van de Karel de Grote-prijs
Medaille en diploma van de Karel de Grote-prijs, toegekend aan Jean Monnet in 1953. De belangrijkste grondleggers van de Europese eenheid kregen allemaal deze onderscheiding als erkenning van hun werk.
Famille Lieberherr Monnet
Mijnwerkerslamp
Mijnwerkerslamp. Duitse mijnwerkers gaven dit voorwerp aan Monnet als waardering voor zijn inspanningen bij het opzetten van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.
Jean Monnet House, Bazoches-sur-Guyonne, Frankrijk